8226658_12-325-16_photo_web.jpg

Kveldsfoto informasjon

Har du bestilt eller vurderer du kveldsfoto? Her er noen innspill til hvordan du kan forberede deg best mulig til kveldsfoto samt litt informasjon.

Kveldsfoto/blåtime foto tas ca 20-30 minutter etter solnedgang. Det er altså ikke solnedgangen vi er ute etter -da kaller vi det solnedgang foto - men blåtimen, skumringen som kommer når solen har gått ned. Akkurat når det blir blåtime kommer an på hvor tett skylaget er den kvelden -er det vinter og overskyet er det gjerne 10 minutter etter solnedgang, er det sommer og klar himmel er det ca 30 minutter etter solnedgang. Jeg vil vanligvis informere deg dagen før om når det vil være, men i utgangspunktet kan du forvente meg 20 minutter etter solnedgang. 

Blåtimen varer i ca 20 minutter før vi mister lyset og det blir for mørkt. Det er derfor svært viktig at du har klargjort alt til jeg kommer; tenn alle lys -både de som krever lighter og alle taklys i rom med vindu mot der vi skal fotografere, sett ut pynteputer og lykter og skap stemning. Når jeg kommer er det ikke mye tid til å flytte på ting ettersom det tar lenger tid å fotografere om kvelden pga dårlige lysforhold. Vi får fine bilder, men eksponeringstiden er lang og derfor må du som kunde ha alt klargjort slik at vi har optimale forhold for fine bilder. Overskyet vær og kveldsfoto går helt fint; skulle det plaske ned med regn eller snø kan det bli litt mer utfordrende. Masse lys -gjerne lyslenker og lykter (i tilfelle det blåser! Da slukner stearinlys fort.), puter og pledd er et godt tips. Her skal man skape en koselig stemning. Sett gjerne ut blomster og grønne planter, men blåser det mye må man gjerne gjemme de inn da jeg bruker lang lukkertid på bildene og ting som beveger seg under foto vil bli uskarpe.

Kveldsfoto tar vi gjerne for å vise utsikt fra en altan, de fine utelysene eller bare for å vise hvor koselig uteplassen din er mot den blå skumringshimmelen.  Kveldsfoto er vanligvis en 5-bilders pakke så jeg fotograferer gjerne altan/terrasse (alle om du har flere), fasade og evt stue/kjøkken om du har fin utsikt fra et av disse rommene. Innendørs kveldsfoto er for å spe på med flere bilder om vi ikke har nok variasjon til 5 forskjellige utebilder. Husk at vindu gir mer refleksjon om kvelden så det må være ryddig i hele stuen/ kjøkkenet -også bak kamera- om vi skal ta bilde innenfra eller ta bilder av fasaden der vi ser inn gjennom vinduer. Hvis ikke kan vi se rotet i vindusrefleksjonen da vinduet ofte er mørkt og gir gjenskinn. Kveldsfoto passer seg best i månedene september - april. Om sommeren blir kveldsfoto svært sent på kvelden og naboer har gjerne slukket alle lys for kvelden slik at man ikke får samme kveldsfoto stemning som på høst/vinter/vår. Ta kontakt så finner vi ut av det. 

Solnedgang foto:

Solnedgang foto krever litt mer innsats fra din side ettersom det er du som må fortelle meg når solen forsvinner fra din horisont. Solnedgang foto tas fra ca 15 minutter før solen forsvinner fra din horisont -husk at dette ikke er samme tidspunkt som solnedgang iht. værmeldingen. Det er ofte fjell/hus/etc i veien slik at solen "din" forsvinner tidligere enn faktisk solnedgang og poenget med solnedgang bilder er å vise hvor lenge man har kveldssol og gjerne få litt refleksjoner av solen i styling med den rosarøde solnedgang himmelen. For å avtale foto må du følge med på solnedgangens tidspunkt fra din bolig senest kvelden før foto og informere meg om tidspunkt slik at jeg kan komme 15 minutter før "din" solnedgang på avtalt dag. Kommer jeg for tidlig blir det for lyst for denne type foto og kommer jeg for sent blir det ikke solnedgang foto. 

Ta gjerne en titt i kveldsfoto galleriet for litt inspirasjon. De bildene der du ser solen/solnedgang er det som heter solnedgang foto.