top of page
  • Writer's pictureLinn Landmark

Hvordan organisere bildene dine på mobilen?

La oss være ærlige med oss selv, det er stort sett mobiltelefonen som blir brukt som hverdagslig kamera. Nå er kvaliteten på de fleste mobilkamera såpass god at man kan fint printe bilder i 10x15 cm/10x13 cm format -men det er vel de færreste av oss som gjør det. Derfor tenkte jeg at jeg skulle komme med tips til hvordan man kan organisere bildene man har på telefonen. For hva bruker du egentlig de bildene til? Det er vel oftest til å scrolle gjennom galleriet iblant eller hyggelige påminnelser fra Google foto med “for 1 år siden” bilder. Så går det gjerne flere år før du kjøper ny mobil og plutselig må gjøre noe med alle minnene som er lagret på den gamle telefonen. Kjent scenario?

Så hvordan organisere mobilbilder bedre?


  1. Slett bilder

Det første du kan gjøre er å slette bilder som er uskarpe, litt for like eller ikke nødvendig å ta vare på. Da slipper du å se gjennom alle overflødige bildene neste gang.


  1. Favorisere bilder

På android telefoner kan du stjernemerke bilder du ønsker ta ekstra godt vare på (f.eks. om du vil lage et fotoalbum). På Iphone kan du hjertemerke bildene dine. Da kan du siden velge å bare se favorittbildene dine på mobiltelefonen og vips har du sortert ut en hel haug av bilder. Sånt kan være lurt å gjøre en gang i måneden slik at du slipper gjøre en kjempejobb ved mobilbytte eller når du får ånden over deg.


  1. Ta backup av bildene

Det er alltid lurt å lagre bildene et annet sted enn på mobiltelefonen. Nå har de fleste mobiltelefoner mulighet for skylagring også, men pass på at bildene kan sorteres slik du ønsker ha dem. Hvis ikke dette skjer automatisk bør du ha en rutine på å sortere bildene i nettskyen selv. Jeg pleier sortere dem på år, så måneder, og så spesielle hendelser (bursdag, påskeferie etc.)


Har du lyst å lage fotoalbum eller minner fra året som gikk er den letteste måten å gjøre det ved å favorisere bildene du ønsker bruke og så eksportere de til en ny mappe (“2022 høydepunkt” eller denslags). Bildene sorteres jo oftest etter dato så da kan du bla gjennom 2022 mappen og gjenoppleve året som gikk. Og skal du lage fotoalbum blir det plutselig lettere for du har allerede gjort grovutvalget. I min erfaring er det mest tidkrevende med fotoalbum å velge ut hvilke bilder som skal være med -og om du jevnlig går gjennom bildene dine og markerer hvilke bilder som er med i årets favoritter har du gjort den største jobben. Kanskje du endelig klarer å lage et fotoalbum av året som gikk? Lykke til!


bottom of page